Επεξεργασία περιεχομένου

Διαχείρισης περιεχομένου

Οδηγίες επεξεργασίας περιεχομένου

 

Αφού έχουμε κανει login βρισκόμαστε σε αυτή τη σελιδα:

main

Κάνουμε αριστερό κλικ στο content και μετά από το μενού που μας ανοίγει κάνουμε κλικ στο article manager.

clicks

Μας ανοίγει η σελίδα που περιέχει μια λίστα με όλες τις σελίδες που υπάρχουν στο site μας.

article list

 


Βρίσκουμε αυτή που θέλουμε να επεξεργαστούμε και κάνουμε κλικ στο όνομα της(Για το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε την Beginners).

choose article

 

 

Μας ανοίγει η σελίδα για να επεξεργαστούμε την σελίδα που επιλέξαμε.

edit article

 

 

Δεν κάνουμε αλλαγές σε τίποτα άλλο πέρα από αυτά που βρίσκονται μέσα στο κόκκινο πλαίσιο:

only changes

 

 

Εδώ πληκτρολογούμε το κείμενο που θα εμφανίζεται στην σελίδα μας και κάνουμε όποιες αλλαγές θέλουμε σε αυτό, όπως επίσης μπορούμε να εισάγουμε και κάποιες εικόνες. Μπορούμε να δούμε ότι οι δυνατότητες μορφοποίησης που μας δίνονται είναι παρόμοιες με αυτές του Microsoft Word:

word editor

 

Ας δούμε μερικές από τις βασικές μορφοποιήσεις που μπορεί να χρειαστούν: (Αυτές οι μορφοποιήσεις μπορούν να γίνουν είτε σε ήδη υπάρχον κείμενο οπότε επιλέγουμε το κείμενο που θέλουμε να μορφοποιήσουμε και κάνουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε, είτε σε κείμενο που πρόκειται να γράψουμε οπότε επιλέγουμε τις επιθυμητές μορφοποιήσεις και πληκτρολογούμε το κείμενο μας)

 

  • ·         Με αυτή την ομάδα κουμπιών μπορούμε να κάνουμε έντονη, πλάγια και υπογραμμισμένη γραφή:

 bold-italics-underline

 

 

  • Με αυτή την ομάδα κουμπιών μπορούμε να αλλάξουμε την στοίχηση του κειμένου:

alignment

 

  • Με αυτή την ομάδα κουμπιών μπορούμε να αλλάξουμε τη γραμματοσειρά, το μέγεθος των γραμμάτων, το χρώμα τους και το χρώμα του φόντου:


font

 

  • Με αυτή την ομάδα κουμπιών μπορούμε να βάλουμε αρίθμηση ή βούλες σε κάποια λίστα μας:

numbers list

bullet list

 

Με αυτό το κουμπί μπορούμε να εισάγουμε έναν πίνακα στην σελίδα μας:

insert table

 

Τοποθετούμε τον κέρσορα εκεί όπου θέλουμε να γίνει η εισαγωγή του πίνακα και πατάμε το κουμπί(όχι το βελάκι) και μας εμφανίζεται ένα παράθυρο για να ρυθμίσουμε τις διαστάσεις του πίνακα. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι στήλες (Cols) και οι γραμμές(Rows) που θα έχει ο πίνακας μας. Αφού κάνουμε τις επιθυμητές ρυθμίσεις πατάμε insert.

table midifications

 

Υπάρχουν φυσικά και τα κουμπιά της αναίρεσης και της επανάληψης όπου μπορούμε να αναιρέσουμε ή να ξανακάνουμε κάποια αλλαγή.

undo-redo

 

 

Αν θέλουμε να εισάγουμε μια εικόνα στην σελίδα μας τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο που θέλουμε να γίνει η εισαγωγή και πατάμε το κουμπί image.

image insert

 

Ανοίγει ένα παράθυρο όπου θα επιλέξουμε την εικόνα που θα εισάγουμε.

Πηγαίνουμε στο directory που βρίσκεται η εικόνα μας.

Εάν δεν βρίσκεται μέσα στις ήδη ανεβασμένες εικόνες θα πρέπει να την ανεβάσουμε εμείς οπότε πατάμε το κουμπί browse.

browse images

 

Μας ανοίγει ένα παράθυρο για να επιλέξουμε ποια εικόνα θέλουμε να ανεβάσουμε.Βρίσκουμε την εικόνα και πατάμε open.

open image

 

Αφού έχουμε επιλέξει την εικόνα που θέλουμε πατάμε start upload για να την ανεβάσουμε.

image upload

 

Μετά μας εμφανίζεται στις ήδη διαθέσιμες εικόνες οπότε την επιλέγουμε κάνοντας κλικ επάνω της. Για να σιγουρευτούμε ότι έχουμε επιλέξει εικόνα μας στο image URL εμφανίζεται μια διαδρομή που στο τέλος της έχει το όνομα της εικόνας που έχει επιλεγεί.

Στο align επιλέγουμε την στοίχιση που θέλουμε να έχει η εικόνα (αριστερή ή δεξιά)

Στο image Description βάζουμε μια μικρή περιγραφή της εικόνας.

Τέλος πατάμε insert για να γίνει η εισαγωγή της.

final image insert

 

Αφού γίνει η εισαγωγή της εικόνας μπορούμε να κάνουμε κλικ πάνω στην εικόνα, έτσι επιλέγεται η εικόνα και εμφανίζει κάποια κουτάκια γύρω από την εικόνα και κάνοντας κλικ σε κάποιο από αυτα και κρατώντας το πατημένο μπορούμε να αυξομειώσουμε το μέγεθος της εικονας.

image resize

 

Εάν το κείμενο μας είναι πολύ μεγάλο και θέλουμε να φαίνεται λίγο πιο συμμαζεμένο τοποθετούμε τον κέρσορα μας στο σημείο που θελουμε να γίνει αλλαγή σελίδας και παταμε το Page Break.

page break

Μαε εμφανίζει ένα παράθυρο όπου πρέπει να συμπηρώσουμε έναν τίτλο(Page Title) και ένα όνομα για τον πίνακα περιεχομένων(Table of content Alias). Τα συμπληρώνουμε και παταμε το insert page break.

insert page break

 

Μας εμφανίζεται μια γκρι γραμμή στο σημείο που ήταν ο κέρσορας στην οποία φαίνεται, εάν έχουμε βάλει, ο τίτλος. Οτιδήποτε ήταν μετά τον κέρσορα θα πάει κάτω από την γκρι γραμμή, δηλαδη στην επόμενη σελίδα.

page break line

 

Τα Page Title και Table of content Alias δεν είναι απαραίτητα αλλά καλό θα είναι να συμπληρώνονται, ειδικά το όνομα για τον πίνακα περιεχομένων γιατί θα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη της σελίδας μας να βρει πιο εύκολα κάτι που μπορεί να ψάχνει. Εάν δεν το συμπληρώσουμε εμφανίζεται αντί για όνομα το Page 1,2,3... ανάλογα με το ποια σελίδα είναι.

Πλέον το κείμενο μας έχει χώριστεί σε σελίδες ανάλογα με το πόσα page break έχουμε βάλει.

Ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Prev και Νext για να πηγαίνει από την μια σελίδα στην επόμενη ή στην προηγούμενη, να επιλέξει από τον πίνακα περιεχομένων που βρίσκεται στα δεξιά απευθείας σε ποια σελίδα θέλει να πάει ή τέλος να πατήσει All Pages για να δει όλο το κείμενο σε μια σελίδα.

Η σελίδα μας πλέον εμφανίζεται έτσι:

frontend page break

 

Τέλος αν μια σελίδα μας είναι Featured, εμφανίζεται δηλαδή στην αρχική μας σελίδα, τότε είναι λογικό να μην θέλουμε να εμφανίζεται ολόκληρη στην αρχική σελίδα αλλά μόνο ένα κομμάτι της. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο που μέχρι εκεί θέλουμε να εμφανίζεται στην αρχική σελίδα και πατάμε το κουμπί read more. Θα τοποθετηθεί μια γκρι γραμμη στο σημείο που είχαμε τοποθετήσει τον κέρσορα μας και οτιδήποτε ήταν μετά από αυτον θα πάει κάτω από την γκρι γραμμή.

read more line

 

Το αποτέλεσμα στο site μας είναι αυτό:

frontend read more

 

Τέλος αφού έχουμε κάνει ότι αλλαγές θέλαμε στην σελίδα μας δεν ξεχνάμε να πατήσουμε save!

save